روز موعود رسیده؛ نوشتن رزومه را خوب یاد گرفتهاید و فایلی که فرستادهاید، موفق شده شما را در موقعیت مصاحبه کاری قرار بدهد. حالا فاصله شما و شغل مورد علاقهتان یک مصاحبه شغلی خوب است. شاید فکر کنید که بیشتر راه را رفتهاید و این مرحله هم زود رد میشود، اما اینجا دقیقا جایی است که باید حرفهای ظاهر شوید و نتیجه را به نفع خودتان عوض کنید. این کار آنقدرها هم که به نظر میرسد آسان نیست. حتی هوشمندترین و حرفهایترین کارجویان هم نیاز به آمادگی برای جلسه مصاحبه دارند. چرا؟ چون آن یکی دو ساعت (شاید کمتر) فرصت اصلی شما برای ایجاد یک تصور کامل درمورد خودتان هستند. در این مطلب چندین توصیه داریم که رعایت کردنشان میتواند مصاحبه شما را از معمولی به خوب تبدیل کند و شانس استخدامتان را بالا ببرد.
اولین قدم یک رزومه خوب است
فرایند استخدام در یک شغل اغلب اوقات این است: ارسال رزومه، مصاحبه، آزمون، استخدام. پس وقتی رزومه خوب نداشته باشید، احتمالا به مرحله مصاحبه شغلی نمیرسید که بخواهید کسی را تحت تاثیر قرار بدهید، بنابراین اولین قدم در استخدام رزومه نویسی است. درمورد رزومه نویسی مطالب زیادی نوشتیم و راهنماهای کاملی داریم که خواندن آنها میتواند به شما کمک کند. رزومه نویسی مهم و حساس است اما یک کار خیلی تخصصی محسوب نمیشود، پس از آن نترسید و یادش بگیرید. بعد از یاد گرفتن، رزومه خودتان را بسازید (یا بروزرسانی کنید) و برای موقعیتهای شغلی مورد علاقهتان بفرستید. رزومه خوب همان چیزی است که شما را بین دهها (و گاهی صدها) متقاضی سرآمد میکند و باعث میشود کارشناس منابع انسانی یا مدیر سازمان، به مصاحبه شغلی دعوتتان کند.
ظاهر اهمیت دارد!
هیچکس نیست که نداند در یک مصاحبه شغلی خوب، استایل شما و رفتار ظاهریتان خیلی خیلی اهمیت دارند. این روزها (برخلاف گذشته) در بیشتر سازمانها نیازی به پوشیدن لباس رسمی و رعایت موارد خاص ندارید (مگر این که برای بانک، سازمانهای دولتی یا مدارس درخواست داده باشید). اما خود کژوال لباس پوشیدن هم قوانینی دارد. مهم است که منظم و خوشپوش باشید و موارد نظافت شخصی را هم رعایت کنید. سعی کنید قبل از مصاحبه شغلی، فضای سازمان را بشناسید. این کار را میتوانید با دیدن وبسایت، بررسی شبکههای اجتماعی یا پرس و جو از آشنایان مشغول در آن انجام بدهید. بهتر است یک تیشرت و شلوار جین بپوشید یا کت و شلوار به تن کنید؟ داشتن کوله پشتی شخصیتان که همه جا آن را میبرید بد به نظر نمیرسد؟
در مصاحبه شغلی، خوب گوش کنید
یکی از مهمترین توصیهها برای آمادگی برای جلسه مصاحبه: گوش بدهید. مصاحبهکننده از اولین دقیقه جلسه (در یک مصاحبه شغلی خوب) مشغول اطلاع دادن به شماست، چه مستقیم چه غیرمستقیم. اگر همه این اطلاعات را دقیق و درست نشنوید، فرصت گفتگو را از دست دادهاید. خوب گوش کردن و درست فهماندن منظور به طرف مقابل، از مهمترین مهارتهای ارتباطی هستند. خوب به مصاحبهکننده نگاه کنید، زبان بدنش را بررسی کنید و حرفهایش را بشنوید. خودتان را با لحن و سرعت حرفهایش هماهنگ کنید، تندتر یا کندتر از او صحبت نکنید و البته به هیچ عنوان اطلاعات غیرلازم را به او ندهید. ممکن است بعضی از این اطلاعات رزومه خوب شما را از چشم بیاندازند و مصاحبه شغلی را خراب کنند!
همچنین رفتار شما نقش مهمی در قبولی یا رد شدنتان دارد. اعتماد به نفس، حرفهای بودن و فروتنی هر سه مهم هستند، اما نباید آنها را با غرور یا خودکمبینی اشتباه بگیرید. بیش از اندازه درمورد خودتان حرف نزنید و از موضع بالا به فرد مصاحبهکننده نگاه نکنید.
در یک مصاحبه شغلی خوب، لحن شما تاثیرگذار است
همانطور که گفتیم، مهارتهای ارتباطی میتوانند موفقیت یا شکست شما را در مصاحبه شغلی تعیین کنند. فراموش نکنید که جلسه مصاحبه، یک جلسه کاملا حرفهای برای شروع یک قرارداد است، نه جایی که باید در آن دوست تازه پیدا کنید. میزان صمیمیت و لحن صحبت شما باید با مصاحبهکننده هماهنگ باشد. اگر صمیمی و دوستانه با شما حرف میزند، بهتر است شما هم آسان بگیرید و دوستانه صحبت کنید. انرژی و انگیزه را با خودتان وارد اتاق مصاحبه کنید و همه را تحت تاثیر قرار بدهید. اما در مصاحبههای رسمی بدون این که بیادبانه یا خشک صحبت کنید، مرزی میان خودتان و مصاحبهکننده بکشید و سعی کنید مودب اما رسمی پاسخ بدهید. هر حرف غیررسمی یا شوخی که مربوط به سن، جنسیت، مذهب، سیاست یا گرایشهای مختلف باشد ممکن است خیلی زود فرایند مصاحبه را به نابودی بکشاند.
روی پاسخهای خودتان از قبل کار کنید
اگر به یک جلسه مصاحبه شغلی دعوت شدهاید، یعنی به صورت بالقوه توانایی انجام آن کار را دارید. این توانایی را خودتان میدانید و حالا باید با آمادگی برای جلسه مصاحبه، آن را طوری پیش ببرید که مصاحبهکننده هم متوجهش شود. یکی از راههای آمادگی این است که جواب سوالهای احتمالی را از پیش در ذهنتان داشته باشد. برای سوال خیلی کلی و بسیار پرتکرار «چرا میخواهی اینجا کار کنی؟» یک جواب واضح داشته باشید و درمورد موقعیتهای شغلی قبلی خودتان خوب فکر کنید. آمادگی برای جواب دادن به سوالهای طرف مقابل، به آرامشتان در برابر سوالهای غیرمنتظره هم کمک زیادی میکند.
سوال بپرسید
مصاحبه شغلی یک جاده دو طرفه است و هیچ عیبی ندارد اگر شما هم سوالهایتان را مطرح کنید (بعضی از سازمانها حتی انتظار دارند که حتما سوال کنید). طرح کردن پرسش این تصور را به طرف مقابل میدهد که این موقعیت شغلی و جلسه مصاحبه برایتان جدی است و واقعا دوست دارید آنجا کار کنید. در مصاحبه شغلی میتوانید این سوالها را بپرسید:
- میتوانید وظایف روزانه این موقعیت را برای من شرح بدهید؟
- ویژگیهای یک فرد مناسب برای این شغل چه چیزهایی هستند؟
- عملکرد کاری من چطور اندازهگیری میشود و چند وقت یک بار؟
- باید با چه دپارتمانهایی به صورت تیمی کار کنم؟
- ارتباط بین تیمها چگونه است؟
سازمان هدف را بشناسید
اگر قصد آمادگی برای جلسه مصاحبه را دارید، بهتر است بدانید که در چه جایگاهی قرار میگیرید و سازمان چه انتظارهایی از شما دارد. قبل از جلسه شبکههای اجتماعی سازمان را بررسی کنید، با فرهنگش آشنا شوید و رویدادهای مهم چند وقت اخیر را بدانید (که بتوانید در مصاحبه شغلی درموردشان حرف بزنید و اگر سوالی از شما شد جواب داشته باشید). بخشهای مختلف سازمان چه چیزهایی هستند؟ تیمها چه کارهایی انجام میدهند؟ کدام پروژهها در سطح شهر یا کشور شناخته شدهاند؟ دانستن پاسخ این سوالها یک مصاحبه شغلی خوب را برایتان تسهیل خواهد کرد.
مصاحبه شغلی بعد از جلسه شما تمام نمیشود
بعد از بیرون رفتن از اتاق مصاحبه، فرایند بررسی و فکر کردن درمورد پیشنهاد شغلی به شما ادامه دارد. بد نیست (اگر فضا را مناسب دیدید) کارت یا اطلاعات تماس افراد حاضر در مصاحبه را بگیرید و بعد از اتمام جلسه، یک ایمیل تشکر برایشان بفرستید. در این ایمیلها از نکاتی که در جلسه مطرح شده استفاده کنید و در عین نشان دادن اشتیاقتان برای همکاری، با احترام رد شدن موقعیت را هم بپذیرید.